Túrós zsemle
Egy könnyű reggelihez ajánlom ezt az aránylag gyorsan elkészíthető, de a túró miatt nem egy szokványos zsemlét . A tetejére, mivel csak köménymag volt itthon, ezért én azt szórtam rá, de lehet díszíteni más magvakkal is mint pl. lenmag, mák vagy szezámmag.
Nálunk mindig nagy sikere van, 12 db lett belőle, és gyorsan el is fogy 🙂
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 25 dkg tehéntúró
- 5 dkg olvasztott vaj
- 200 ml langyos víz
- 1 evőkanál tej,
- Ízlés szerint köménymag
Elékészítése:
A lisztet és a szárított élesztőt elvegyítjük. Az egy evőkanál tej és a köménymag kivételével az összes hozzávalót beletesszük a lisztes élesztős keverékbe. Az egészet símára eldolgozzuk.
Meleg helyen addig kelesztjük, míg kb a kétszeresére nő, ekkor kivesszük a tálból és a gyúródeszkán még egyszer jól átgyúrjuk.
12 kerek zsemlét formázunk belőle, melyet sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezünk., iMegkenjük egy evőkanál tejjel a zsemélket és ízlés szerint valamilyen magot szórhatunk rá..
Ismét kelesztjük egy keveset és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20 25 percig sütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: